Avís legal | Ubicació
Revista Petits

Higiene visual amb l’ús de pantalles digitals

Oftalmologia
Autor: Optiunion Cornella

Per veure-hi de prop, els ulls fan dues funcions bàsiques que permeten enfocar els objectes a distàncies curtes: la convergència (que els dos ulls mirin cap el mateix punt) i l’acomodació (enfoc), per les quals es produeix la visió binocular, integrant les dues imatges (una de cada ull) en el cervell, on es produeix la visió. 

Els dispositius electrònics poden posar de manifest problemes de graduació visual que havien passat desapercebuts, com miopia, hipermetropia, astigmatisme o vista cansada. “Podem no notar la necessitat de dur ulleres en fer altres activitats, però l’esforç addicional que suposa mirar una pantalla sense correcció òptica, provocarà més símptomes de fatiga ocular”. A més, “passar moltes hores davant d’una pantalla també pot causar l’aparició o la progressió del problema visual a llarg termini”. Aquestes molèsties visuals degudes a l’ús de dispositius electrònics formen part de la Síndrome Visual Informàtica (SVI).

Des d’una perspectiva visual, tots els dispositius electrònics són semblants, ja que tenen pantalles que s’il·luminen, que mirem des d’una distància molt curta i on fixem la vista molta estona. La SVI es redueix quan disminuïm el temps d’ús, però també cal tenir presents uns tres altres factors: distància, llum i parpelleig.  

Mirar a una distància molt curta provoca un esforç superior d’enfocament al que fem servir en la visió de lluny. En els mòbils i tauletes, el factor de la distància és primordial. La mida de la pantalla i de la lletra als mòbils, tauletes i consoles es més petit, i això fa que ens hi apropem encara més sense adonar-nos-en.

Mirar una pantalla també suposa mirar una

font de llum molt forta no natural de forma directa. 
Quan passem moltes hores davant d’una pantalla, disminueix el parpelleig i, per tant, també la secreció lacrimal, provocant sequedat ocular, picor i coïssor. 

Cinc consells del COOOC per prevenir la Síndrome Visual Informàtica
Les pantalles són ja una part ineludible de la nostra vida quotidiana, de manera que és pràcticament impossible avui dia evitar l’exposició visual a aquests dispositius. Però sí podem seguir una sèrie de consells per reduir la SVI.  

Regla del 20-20-20: Apartar la mirada de la pantalla cada 20 minuts durant 20 segons enfocant a una distància de 20 peus (6 metres) 
Il·luminació: Evitar els reflexos en la pantalla, especialment de llums superiors o finestres. Podem fer servir un filtre antireflector en la pantalla
Postura: L’ergonomia és bàsica per aconseguir un bon rendiment visual
Posició de la pantalla: El monitor ha d’estar per sota de l’alçada dels ulls. 
Parpelleig: Forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls 20 segons de tant en tant. Evitar ambients molt secs per calefacció o aire condicionat.  

Per evitar aquests tipus de problemes en els més petits, ja que el seu sistema visual encara s’està desenvolupant, el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya aconsella que tots els nens es facin una revisió complerta anual del seu sistema visual, tant de lluny com de prop.
Més informació a la web: http://www.victor3d.cat/pantalles/.