Avís legal | Ubicació
Revista Petits

Vull galetes

Nutrició
Autor: Laura Isabel Arranz

Qui no gaudeix d’unes delicioses galetes? De tipus Maria, daurades, amb mel, xocolata, integrals o amb cereals, rodones, quadrades, rectangulars o fins i tot en forma de dinosaure. Ideals per l’esmorzar, berenar, soles entre hores, amb la llet o amb el iogurt. Aquest aliment tan present en el nostre dia a dia, té les característiques perfectes per agradar als nens i també als adults. Però són realment una opció saludable? Quina és la ració adequada de galetes? Quin és el millor moment del dia per prendre-les?
Les galetes tenen una composició nutricional que val la pena conèixer per a escollir amb bon criteri quines comprem, quines oferim als nostres petits i sobretot amb quina frequència i quantitat. Aquest aliment és un concentrat d’energia ja que els seus ingredients bàsics (farina, ou, sucres i greixos) són força calòrics per sí mateixos. Sabeu que en molts casos una sola galeta pot tenir les mateixes calories que una poma o una pera? o que quatre galetes poden tenir idèntiques calories que un bon entrepà? I fent comparació nutricional, la fruita i els entrepans són més nutritius i més saciants. 
A nivell nutricional les galetes aporten:
Hidrats de carboni complexes: provenen de les farines i dels cereals que poden ser refinats, integrals o barreges. Quant més integrals siguin més fibra aporten i més saludables seran, ja que l’organisme podrà metabolitzar millor els sucres, sense tenir pujades de sucre a la sang tan brusques. Si us hi fixeu ja hi ha alguna marca de galetes i cereals per nens que incorporen ingredients integrals. Cal recordar però que la fibra a la dieta ha de provenir principalment de les fruites, les verdures i els llegums, aliments que a més aporten molts més altres nutrients.  
Sucres: provenen principalment d’ingredients com la sacarosa, la glucosa, la fructosa i també la mel. En general, quant menys sucre millor, ja
que l’excès pot produir càries i també sobrepès i en el pitjor dels casos, i a llarg termini, alteracions metabòliques. D’altra banda, el dolç és el primer sabor que tastem amb la llet materna quan som nadons, i durant tota la vida hi mantenim una gran afinitat. Així que és normal que als nostres fills els hi encantin les galetes, però hem de ser nosaltres que els ajudi a menjar-les amb les pautes més adequades per a la seva salut. 
Greixos: poden estar presents a través de diversos ingredients, principalment per oli de girasol i greixos vegetals com l’oli de coco o de palma. Aquests últims són molt ideals tecnològicament  per a la fabricació de galetes, però són els que més àcids grasos saturats aporten. I què passa amb els saturats? Doncs que són els que hem de prendre en menys quantitat ja que, tot i que són necessaris, els petits excesos durant la vida poden donar lloc a malaties cardiovasculars, entre d’altres, i també afavoreixen el sobrepès i l’obesitat. 
Què us recomano?
 Quan aneu al supermercat comparareu la composició nutricional de diferents marques i modalitats, quedareu sorpresos de la gran diferència que hi pot haver. Si escolliu aquelles amb menys sucre, menys greix total i menys greix saturat, estareu fent salut. Les galetes poden estar a la nostra dieta i, evidentment, els hi podem oferir als nostres fills, però sempre amb moderació, per no caure en un excés de calories, sucres i greixos que puguin promoure l’excés de pes. Una ració són unes 3 o 4 galetes, i són bones per alguns esmorzars i també per alguns berenars, tot i que en aquest cas, a les tardes, és molt millor optar per entrepans, fruita, iogurts i fruits secs. 
Laura Isabel Arranz Doctora en Alimentació i Nutrició. Autora dels llibres “Què hi ha per a sopar?” , “La Fada dels Aliments” i “Manual de Fibromialgia, Nutrición y Calidad de Vida”. Assessorament nutricional familiar i individual a www.gananutricion.es Més informació a info@gananutricion.es