Avís legal | Ubicació
Revista Petits

Musicoterápia

Salut
Autor: Escola musica Amalgama d'Esplugues ll.

La musicoteràpia fa servir l’efecte que té sobre la persona el fet de sentir i de fer música i el converteix en un mitjà per millorar la seva salut. En general, tots som capaços de reconèixer fàcilment l’impacte que té la música sobre les nostres emocions i el nostre estat d’ànim. És amb aquest efecte amb el que treballa la musicoteràpia, enfocant-lo de manera terapèutica. I és que aquest impacte sobre les nostres emocions ens obre un camí per treballar un objectiu concret.
QUI SE’N POT BENEFICIAR
Els musicoterapeutes treballem amb diferents col·lectius. A l’escola treballem a nivell individual amb persones de totes les edats, diagnosticades amb un trastorn profund del desenvolupament (autistes), deficiència mental, demència, Alzheimer, discapacitat mental o motora o dèficit d’atenció.
COM TREBALLA
Se sol dir que l’objectiu principal de la musicoteràpia és obrir canals de comunicació. És molt probable que d’entrada ens costi entendre tot el que comporta aquesta afirmació.
Quan vivim un conflicte intern i no sabem o no podem expressar-lo, aquest conflicte s’acaba enquistant. Generalment aquesta dificultat d’expressió suposa un patiment que es reflecteix en conductes disfuncionals. Ho veiem molt clar, per exemple, en una criatura que està empipada per algun motiu i que, com que no el sap explicar, agredeix o molesta el seu germà. Tot i que no sabem dir què li passa exactament, sí que moltes vegades intuïm que no és només que tingui ganes de fer la punyeta. Si aquesta criatura fos capaç d’expressar el que li passa, disminuiria el seu patiment i el de les persones amb qui conviu.
La musicoteràpia treballa sobretot a nivell no verbal, és a dir, que no parlem, sinó que ens expressem amb els instruments, amb el cos, amb la veu. Això no vol dir que no puguem recórrer a l’expressió oral –sovint, sobretot els adults, necessitem verbalitzar després el que ha passat–, però no és el canal principal. I és que a nivell no verbal és molt més fàcil expressar coses que han d’expressar-se a nivell inconscient. Això ens permet tant prendre consciència d’aquestes coses com deixar-nos anar, simplement, alliberant les càrregues que portem a dins i que ens pesen o ens fan la vida més difícil.
EL PROCÉS
El primer que fem és una entrevista amb l’interessat –o amb la família si es tracta d’un nen– per conèixer-la i fer-nos una idea del seu context. Després fem una primera sessió per saber-ne més coses, però en un context que permet al terapeuta fer un pla de treball i establir uns objectius per a les pròximes sessions.
En aquest sentit, és increïble com, només amb aquesta primera sessió, tant la família com en el seu cas l’adult prenen consciència de coses que no havien sospitat o que no tenien en compte. El fet de treballar la comunicació en un context no verbal ens fa de mirall i ens permet veure’ns a nosaltres mateixos o a la constel·lació que és una família des d’un altre angle. Això obre un camí per transitar cap a una comunicació més fluïda i cap a la cerca de noves sortides per al que en aquest moment estem vivint com un conflicte o una dificultat.
CREIXEMENT PERSONAL
Tot plegat, doncs, no és altra cosa que un camí de creixement personal que pot resultar summament enriquidor, ja que obre la mirada a altres maneres de veure la nostra pròpia realitat i la nostra manera de viure.
Sovint aquesta nova mirada ajuda a resoldre conflictes i dificultats que fa temps que arrosseguem perquè o bé no en som conscients o bé no sabem com afrontar.