Avís legal | Ubicació
Revista Petits

Educar tambe a menjar be

Nutricio
Autor: Laura Isabel Arranz

Quina diferència hi ha entre un nen mal menjador i un altre que menja de tot? 
Les frases com “no m’agrada la verdura”, “no vull menjar fruita”, “no m’agrada el peix” són habituals i empipadores. Tots els pares voldríem fills que mengessin de tot, però a vegades cansats de provar diferents estratègies, ens conformem amb la idea de que el nostre petit és “mal menjador”. Ens pot semblar que no podem aconseguir el mateix entusiasme per un tros de peix que per una hamburguesa, però en realitat sí que podem. Com? Amb educació alimentària.  
L’alimentació és bàsica pel creixement i per a la salut dels nostres petits, i sembla que les coses han de fluir de forma natural, que els nens provaran i seleccionaran el que els hi agrada i que, si tenim sort, seran “bons menjadors”. Però no és ben bé així. De la llet materna als coberts hi ha un gran salt. L’afinitat i el gust pels diferents aliments depèn del nostre procés d’aprenentatge. Quan som nens tenim molta afinitat pel dolç, ja que és el gust que primer tastem amb la llet materna i que instintivament reconeixem com a segur, i tot el que s’allunya d’aquest gust costarà d’introduir. Tots hem vist la carona d’un bebé quan prova per primera vegada la fruita, però això no vol dir que no li agradarà mai, i li donem cada dia fins que se la menja bé. Això és el procès d’educar el paladar.
És el mateix que quan ensenyem a anar en bicicleta o a llegir, insistim amb paciència fins que el nen ho aconsegueix. Què pensaria si els pares intenten ensenyar-li un dia, però com no

 ha anat bé ja no ho tornen a intentar? Perdrà interès, creurà que no és important, pensarà que ell no ho pot fer... tot negatiu. També hem d’evitar situacions incoherents, com per exemple preparar i oferir un plat darrera un altre per veure si menja, donar de menjar en llocs insospitats com la banyera o el terra o distreure el nen amb joguines per fer arribar la cullera a la boca en un moment de “despiste”. Ensenyar a menjar bé és un repte i una aventura, i hem de procurar entorns adequats i actituds segures i positives.
Hem d’oferir la màxima varietat d’aliments a casa. No pot ser que els nens siguin els que tenen una alimentació més monòtona, a base de pasta, carn, patates, i poc més. Han de tenir oportunitat de disfrutar també amb verdures, amanides, llegums, peix, fruits secs, fruita fresca, etc. A casa podem programar uns menús de dinars i sopars que incloguin molts tipus d’aliments i receptes variades i atractives. Això no és difícil, per exemple, podem preparar les verdures amb cigronets i ou dur, amb pernil salat, amb tonyina, etc. 
Recordeu, la recepta per ensenyar a menjar bé conté aquests ingredients: varietat d’aliments, plats atractius, amor i paciència.